Ismerkedés: Átestek az R5-ös debütáláson Német Gáborék

A Peugeot Kupa 2020-as bajnoka, Német Gábor ebben a szezonban Velezdi Eszterrel és egy Skoda Fabia Rally2-vel száguldozik a magyar ralibajnokság pályáin. A szezonnyitó Salgó Rali nyolcadik helye jó alapot adhat a folytatásra.

Az elsőkerekes Peugeot 208 után szintet lépett erre az idényre Német Gábor, hiszen a Botka Rally Team Skoda Fabia Rally2-esébe ült át 2022-re. Az első ismerkedő kilométerekre az orfűi tesztversenyen került sor, alig egy héttel a Salgó Rali előtt.

„Kétévnyi Peugeot Kupa után lehetőségünk adódott arra, hogy az R5-ös mezőnyhöz csatlakozzunk, ami nagy kihívás, főleg hogy én sosem mentem korábban összkerekes autóval. A Salgó Rali előtt beiktattunk egy orfűi tesztversenyt, ahol hamar kiderült, hogy nagyon meg kell ismerni és meg kell érteni ezt az autót, az is volt a cél azon a futamon, hogy megszokjuk. Az első körökben kicsit még háttal ültem az autóban, de bennem volt a tavaly év végi bukás is, óvatosan kezeltem a Skodát. A nap végére azért már kicsit felbátorodtam” – mesélte az első lépésekről Német.

A már tétre menő Salgó Ralin aztán taktikus autózással az abszolút nyolcadik helyen zártak Szabó Istvánnal – a kazári és ceredi pályán közelebb tudtak lenni az élmezőnyhöz, a felhordásos szuhai szakaszon viszont nem vállaltak kockázatot.

„Egyrészt újra kell gondolnom kicsit a pályafelírást, mert ezzel az autóval nagyon más fokozatokban és másképp kell kanyarodni, másrészt a felhordásos részeket még nem igazán tudtam kezelni – az autó igen, de nekem el kell még ezeket hinni. Alapvetően hibamentes versenyt teljesítettünk, akadt egy-két szakasz, ami egész jól sikerült és élvezetes volt, úgyhogy összességében elégedett vagyok. Időt kell még adnom magamnak, hogy belakjam az R5-ös autót, mert még nem érzem magam egészen komfortosan benne, de azért az év végéig szeretnénk előrébb lépni – látszott, hogy az első hat-hét páros nagyon gyors, ha mi is csatlakozni tudnánk hozzájuk, annak örülnék” – értékelte az eseményeket és a nyolcadik helyet.

Következik a Boldogkő Rali a maga lobogós pályáival, ami természetesen szerepel a Német Motorsport programjában – a pilóta elárulta, hogy hat futamot terveznek idén, amelyben a veszprémi murvaverseny jelen pillanatban fix pontnak számít.

fotó: Bitto Zsolt

Related posts